Centres d’interès

El municipi del Vendrell disposa d’una gran extensió de platges així com d’una àmplia diversitat de rutes naturals i culturals per descobrir.

El Vendrell compta amb set quilòmetres de platges als barris marítims de Sant Salvador, Coma-ruga i el Francàs, els quals constitueixen una de les principals atraccions turístiques de la vila. La costa és baixa i rectilínia i està formada per platges de sorra fina.

A més, és el punt de partida d’un gran nombre de rutes naturals, gastronòmiques, culturals, enològiques … Des de conèixer la història de Pau Casals fins a un tast dels vins de la zona, a peu o en bicicleta, el Baix Penedès és el delit dels amants de la natura, la història o la cultura, entre d’altres.

 

  • Reserva marina de la Masia Blanca. Amb la finalitat de protegir uns fons rugosos excepcionals -en una àrea on dominen les sorres i els fangs i formada per una circumferència de 0.2 milles de diàmetre- se situa al costat del port de Coma-ruga.

 

  • Aula aquàtica de la Masia Blanca. Exposició divulgativa sobre la reserva marina que, acompanyada d’un documental, amplia els nostres coneixements sobre el turisme sostenible i la natura.

 

  • Aigües termals a la deu de l’Estany i el Riuet, que es troba a la platja de Coma-ruga. L’aigua de la deu neix en una surgència de roques calcàries del massís de Bonastre i descendeix a força profunditat per les falles que delimiten la fossa tectònica del Penedès. Quan arriba a Coma-ruga, brolla espontàniament a la superfície. Actualment, l’aigua de la deu està canalitzada fins a una font ornamental exterior, des d’on passa a l’Estany i d’aquí al Riuet, que desemboca a la platja.

 

  • Auditori Pau Casals. Situat al barri marítim de Sant Salvador, davant de la Vil·la Casals, és un equipament al servei de la música i de la cultura. Destaca per la programació musical anual, repartida en diferents cicles, i que té com a protagonista el Festival internacional de música Pau Casals. Hi passen intèrprets d’arreu del món i aporta una àmplia perspectiva que cuida amb el mateix interès la notable activitat musical local i comarcal i les audicions per a escolars.

 

  • Platges del Vendrell. Situades a la costa Daurada, a 3,5 km de la vila, les platges dels barris marítims de Sant Salvador, de Coma-ruga i del Francàs són especialment saludables per l’elevat percentatge de iode i per la qualitat de l’aigua. Estan considerades de les millors de Catalunya i, des del 1988, guardonades amb la bandera blava.

 

  • Arquitectura històrica. El passeig Marítim de Coma-ruga encara conserva algunes cases d’estil noucentista i els antics magatzems d’aiguardent. A la platja de Sant Salvador hi ha l’ermita, edificació quasi mil·lenària que es considera l’edifici més antic del municipi. Al nucli urbà es pot trobar la Torre del Cintoi, possible origen del nucli vendrellenc, que data dels voltants de l’any 1037.

 

  • La gastronomia local, basada en els productes cultivats a la zona, és àmplia i rica. Els principals cultius són la vinya, l’olivera, l’ametller, l’avellana i els productes hortícoles i, gràcies a l’harmoniós conjunt de mar i muntanya que forma el Baix Penedès, destaquen també els productes de la mar. Els productes més destacats són el xató, la coca enramada, la rostada, bufats i resolis i, en general, els olis, vins i caves amb denominació d’origen.

 

  • Activitat física i esportiva. L’entorn del Vendrell i la costa esdevé un indret immillorable per a la pràctica de l’esport a tots els nivells, així com per a qualsevol activitat física. El clima mediterrani que domina la zona permet gaudir d’aquestes possibilitats al llarg de tot l’any.

 

  • Port esportiu de Coma-ruga. Es troba en una antiga zona d’aiguamolls i és gestionat pel Club Nàutic de Coma-ruga. Gestiona una escola de vela molt activa, un club de vela amb lloguer d’embarcacions i  una secció de pesca esportiva que organitza sortides i tornejos durant tot l’any.

 

  • Les madrigueres. La zona humida de Les Madrigueres constitueix l’últim paratge lliure d’urbanitzacions arran de mar del Baix Penedès i és un lloc de pas habitual de nombroses espècies d’aus migratòries.